Over mij

nodered flow modbus

Krijg meer energie met DESS

Dirk-Jan Faber van Victron Energy heeft een speciale Nodered flow ontwikkeld die ik graag met je wil delen. Met behulp van deze flow kun je vanuit Dynamic ESS een koppeling maken naar de buitenwereld. Je kunt bijvoorbeeld het relais schakelen van jouw Cerbo waarmee een boiler wordt aangezet als de energie tarieven gunstig zijn. Of je kunt de laadpaal activeren of juist uitschakelen. Er zijn allerlei nieuwe functies mogelijk, als je een beetje slim nadenkt.

  1. Installeer of Upgrade de Victron-VRM-api node naar versie 0.2.4 (of hoger) via Manage Palet, Nodes
  2. Importeer de volgende code als een nieuwe node in Nodered en ga van start:
[{"id":"25be2ddff6e7aa3d","type":"vrm-api","z":"287d3e7906396df3","vrm":"a286d0c78ad35cbf","name":"Dynamic ESS - stats","api_type":"installations","idUser":"","users":"","idSite":"87293","installations":"stats","attribute":"dynamic_ess","stats_interval":"hours","show_instance":false,"stats_start":"0","stats_end":"0","use_utc":false,"widgets":"","instance":"","vrm_id":"","country":"","b_max":"","tb_max":"","fb_max":"","tg_max":"","fg_max":"","b_cycle_cost":"","buy_price_formula":"","sell_price_formula":"","green_mode_on":"","feed_in_possible":"","feed_in_control_on":"","b_goal_hour":"","b_goal_SOC":"","store_in_global_context":false,"verbose":true,"x":320,"y":780,"wires":[["a222b762189d931e","3ba220725649bfda"]]},{"id":"3cfcba374311ed10","type":"inject","z":"287d3e7906396df3","name":"","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"","crontab":"","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":120,"y":780,"wires":[["25be2ddff6e7aa3d"]]},{"id":"a222b762189d931e","type":"function","z":"287d3e7906396df3","name":"Is current sell price negative?","func":"let price = msg.payload.records.deGs[0][1]\nmsg.payload = (price <= 0.0)\nlet fill = 'red'\nlet text = 'Nope, positive price'\n\nif (msg.payload) {\n  fill = 'green'\n  text = 'Yes! Negative price'\n}\ntext += ': €' + price.toFixed(2)\n\nnode.status({fill, shape: 'dot', text})\n\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":560,"y":780,"wires":[[]]},{"id":"a286d0c78ad35cbf","type":"config-vrm-api","name":"VRM"}]

Open de Functie node en experimenteer met de mogelijkheden. Bekijk eventueel de youtube video over dit onderwerp.

Let op! verander het site ID 87239 in jouw eigen site nummer.

Batterijen en Veiligheid – scripts

In mijn tweede youtube video over Thuisbatterijen en Veiligheid heb ik je een aantal scripts laten zien die je kunt gebruiken om sensoren te koppelen aan de Victron Cerbo waarmee je de installatie zou kunnen beveiligen.

Hieronder tref je de pagina’s en het script die ik heb gemaakt.

context.soc = context.soc || 0.0;

context.chargecurrent = context.chargecurrent || 210;

context.temperatuurboven = context.temperatuurboven || 0;

if (msg.topic === ‘Venus system – Battery State of Charge (%)’) {

context.soc = msg.payload;

}

if (msg.topic === ‘Temp boven – Temperature (°C)’) {

context.temperatuurboven = msg.payload;

}

// node.warn (context.soc);

// node.warn (context.chargecurrent);

// node.warn (context.temperatuurboven);

if (context.soc < 95) {

if (context.temperatuurboven < 50) {

context.chargecurrent = { payload: 200};

}

}

if (context.soc < 95) {

if (context.temperatuurboven > 50) {

context.chargecurrent = { payload: 100};

}

}

if (context.soc >= 95) {

context.chargecurrent = { payload: 100};

}

if (context.soc >= 97) {

context.chargecurrent = { payload: 50};

}

if (context.soc >= 98) {

context.chargecurrent = { payload: 25};

}

if (context.soc >= 99) {

context.chargecurrent = { payload: 15};

}

// node.warn (context.chargecurrent);

return [context.chargecurrent];

Hieronder het script dat de Digital Input poorten uitleest

context.shutdownalarm = context.shutdownalarm || 0;

context.smokefirecoalarm = context.smokefirecoalarm || 0;

context.emergencyswitch = context.emergencyswitch || 0;

context.switchinverter = context.switchinverter || 3;

if (msg.topic === ‘Shutdown Alarm MK’) {

context.shutdownalarm = msg.payload;

}

if (msg.topic === ‘Smoke, Fire & CO Alarm’) {

context.smokefirealarm = msg.payload;

}

if (msg.topic === ‘Shutdown button ESS’) {

context.emergencyswitch = msg.payload;

}

// node.warn (context.shutdownalarm);

// node.warn (context.smokefirealarm);

// node.warn (context.switchinverter);

if (context.shutdownalarm == 0) {

context.switchinverter = { payload: 3};

}

if (context.smokefirealarm == 0) {

context.switchinverter = { payload: 3};

}

if (context.emergencyswitch == 0) {

context.switchinverter = { payload: 3};

}

if (context.shutdownalarm == 2) {

context.switchinverter = { payload: 4};

}

if (context.smokefirealarm == 2) {

context.switchinverter = { payload: 4};

}

if (context.emergencyswitch == 2) {

context.switchinverter = { payload: 4};

}

//node.warn (context.switchinverter);

return [context.switchinverter];

Waarom een thuisbatterij?

Er wordt veel geschreven over thuisbatterijen en vrijwel alle leveranciers van omvormers voor zonnepanelen bieden nu producten aan voor het verbeteren van de zelf-consumptie. Het aantal Chinese aanbieders van batterijen groeit met de dag. Toch merk ik nog veel onbekendheid bij installateurs en elektrotechnici. We zitten ‘op’ de hype cycle maar nog niet iedereen heeft dat door. Het goede gesprek met potentiële klanten voeren betekent dat je ervaring moet hebben met het adviseren, leveren en installeren van thuisbatterijen. En dat is in een nichemarkt best lastig.

In een artikel van Sanne de Boer gaat zij in op de terugverdientijd van thuisbatterijen en de effecten die thuisbatterijen kunnen hebben op het energiesysteem. Zij concludeert terecht dat het terugverdienen van een thuisbatterij op dit moment haast onmogelijk is. Ik maakte daar zelf al eens een video over. Alleen met een stapeling van effecten is het haalbaar om een thuisbatterij terug te verdienen. En zelfs dan is er met de huidige energieprijzen weinig eer te behalen. Het andere deel van haar betoog is gericht op de mogelijke negatieve effecten van thuisbatterijen op de netcongestie. “Thuisbatterijen in combinatie met dynamische elektriciteitscontracten kunnen leiden tot extra netcongestie” stelt zij vast. Ik ben het slechts deels met haar eens. Alsof Nederland nu opeens massaal aan de thuisbatterij is geslagen. Eind 2021 stond de teller op 1351 stuks, volgens DNE Research. Terwijl een jaar later volgens Willem van der Zwang het er slechts enkele honderden waren. Ik verwacht, mede op basis van mijn eigen ervaringen, dat we eind dit jaar op enkele duizenden zullen zitten, maar dat heeft toch nauwelijks effect op de netcongestie? En zeker de relatie tussen energy-trading en netcongestie wordt door mij niet gelegd. Er zullen enkele installaties zijn die louter om het verdienen zijn geplaatst. Maar net als bitcoinminers zullen deze consumenten tot de conclusie komen dat een thuisbatterij zeker niet het nieuwe goud is. En dus zal het te verwachten negatieve effect op netcongestie minimaal zijn.

Want waarom kopen consumenten eigenlijk een thuisbatterij? Dat heeft niets te maken met het terugverdienen en al helemaal niet met de systeemproblemen. Klanten zijn daarin nauwelijks geïnteresseerd!

Mijn klanten melden de volgende vijf redenen:

  1. Streven naar autonomie
    1. Onafhankelijk willen zijn van energie maatschappijen en hun beleid
    2. 8 maanden leven op eigen zonnestroom
  2. Voorsorteren op wijzigingen wet- en regelgeving
  3. Volatiliteit tarieven
    1. Zelf grip houden op kosten
    2. Kiezen voor enige zekerheid
    3. Profiteren van Dynamisch Tarieven
  4. Angst voor storingen
  5. Gewoon omdat het leuk is (?)

Als thuisbatterijen een bedreiging vormen voor onze infrastructuur zouden beleidsmakers en netwerkbeheerders zich eens moeten verdiepen in deze argumenten. Want als je doorvraagt op de eerste 3 punten merk je dat het vooral met wantrouwen en onvoorspelbaarheid van de energiewereld te maken heeft. Klanten kiezen dan voor zekerheid en verwachten dat een thuisbatterij hen daarbij helpt.

Geïnteresseerd in onze aanpak? Kijk dan op https://www.hetslimmehuis.nl/smart-storage/.

Of download onze laatste brochure met alle oplossingen en prijzen voor een solide en betrouwbaar Victron Energy systeem.

Nieuwe prijzen en uitbreidingen op thuisbatterij oplossingen

Hetslimmehuis heeft sinds 1 oktober de thuisbatterij oplossingen van Victron Energy aangepast aan de hand van de ervaringen bij vele projecten. Daarnaast heeft Victron Energy een actie “3 voor de prijs van 2” die wij hebben verwerkt in de prijs. Het is nu nóg interessanter om een Victron thuisbatterij aan te schaffen.

Meer lezen? Bezoek de website van Hetslimmehuis. Of download de brochure met alle informatie

nodered flow modbus

Dynamische SolarEdge regeling met Modbus

In vorige video’s heb ik laten zien hoe je een SolarEdge omvormer kunt besturen via de RRCR interface. Maar uiteraard kan dit ook via software. Voor Home Assistant is een plug-in beschikbaar waarmee je het vermogen van jouw omvormer kan reduceren door een percentage in te stellen. Eigenlijk vergelijkbaar met RRCR waarbij je een paar vaste percentages kiest. Read More

Victron Dynamic ESS (2)

Enkele maanden geleden heb ik verteld dat Victron Energy met een update gaat komen die het mogelijk maakt om met dynamische stroom tarieven te gaan werken.

In de voorbije weken hebben we dat intensief getest en ik heb dit nu uitgewerkt in een video zodat je zelf aan de slag kunt met de ontwikkelversie van die software.

Om je te helpen heb ik de flow die hiervoor is gemaakt (op basis van versie 0.0.40) beschikbaar gesteld via deze website. Je kunt de flow dus importeren en gelijk de configuratie starten. Gebruik eventueel mijn Youtube film om te zien hoe eea in z’n werk gaat.

Een verwijzing naar de laatste downloads en documentatie kun je vinden op de Github site van Victron Energy (dan hoef ik niet aan versie beheer te doen): https://github.com/victronenergy/dynamic-ess